γλυκό κουταλιού ΒΕΡΥΚΟΚΟ
Υλικά: 25 μεγάλα αγουρωπά βερύκοκα 1 κιλό ζάχαρη 2,5 κούπες νερό 4 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού 1/2 κούπας γλυκόζη βανίλια (προαιρετικό) λίγο πολτό ασβέστη Εκτέλεση: Σε μία λεκάνη κάνουμε το ασβεστόνερο .Βάζουμε τον πολτό ασβέστη σε ένα τουλπανάκι και το κουνάμε στο νερό για να διαλυθεί και να συγκρατήσει τα ίχνη άμμου που περιέχει.Το νερό πρέπει να γίνει σαν το γάλα.Συνήθης αναλογία είναι μία γεμάτη κουταλιά ασβέστη ανά λίτρο νερού.
Πιέζουμε με ένα χοντρό καρφί το κουκούτσι από τη μεριά του κοτσανιού ώστε να βγει από την άλλη , με προσοχή για να μη χαλάσει το φρούτο. Καθαρίζουμε με λεπτό μαχαιράκι τη φλούδα ,
Βάζουμε τα βερύκοκα στο ασβεστόνερο και αφήνουμε να σταθούν 5 ώρες , Ξεπλένουμε 6 φορές με μπόλικο νερό και τα τοποθετούμε σε ένα τρυπητό για να στραγγίσουν.
Βράζουμε σε πλιατιά κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη για 10 λεπτά και ρίχνουμε τα βερύκοκα μαζί με το χυμό λεμονιού.Βράζουμε τα βερύκοκα για 5-7 λεπτά ,αφαιρώντας τον αφρό.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθούν ως την επόμενη μέρα.
Την επόμενη μέρα βγάζουμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα τα βερύκοκα και τα βάζουμε σε ένα τρυπητό . Βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει .Βάζουμε στο δεμένο σιρόπι τα βερύκοκα μαζί με τη γλυκόζη και ξαναβράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ξαναδέσει το σιρόπι μας.Λίγο πριν κατεβάσουμε ρίχνουμε τη βανίλια. Μέχρι να κρυώσει το σιρόπι κουνάμε την κατσαρόλα κατά διαστήματα για να μπεί το σιρόπι μέσα στα βερύκοκα και να παραμείνουν φουσκωτά. Οταν κρυώσει τελείως βάζουμε το γλυκό σε καθαρά αποστειρωμένα βάζα