ΜΙΛΦΕΙΓ
2 συσκ. σφολιατίνια
1,5 lt. γάλα φρέσκο πλήρες ή light
225 γρ. ζάχαρη
150 γρ. κορν φλάουερ
3 κρόκοι αυγού
1 βανίλια
1 1/2 κ.γ. γεμάτη βούτυρο
1η Σαντιγί :
500 ml κρέμα γάλακτος ,
1 βανίλια
2η Σαντιγί:
1 λίτρο κρέμα γάλακτος,
1/2 κούπας ζάχαρη άχνη,
1 βανίλια
1,5 lt. γάλα φρέσκο πλήρες ή light
225 γρ. ζάχαρη
150 γρ. κορν φλάουερ
3 κρόκοι αυγού
1 βανίλια
1 1/2 κ.γ. γεμάτη βούτυρο
1η Σαντιγί :
500 ml κρέμα γάλακτος ,
1 βανίλια
2η Σαντιγί:
1 λίτρο κρέμα γάλακτος,
1/2 κούπας ζάχαρη άχνη,
1 βανίλια
ή
1 ερμόλ
1 ζαχαρούχο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την κρέμα:
Ρίχνουμε το γάλα σε κατσαρόλα εκτός από 2 κούπες που τις κρατάμε χωριστά σε μπολ. Ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη στην κατσαρόλα και την υπόλοιπη στο μπολ.
Στο μπολ προσθέτουμε το κορν φλάουερ, τους κρόκους, τη βανίλια κι ανακατεύουμε με το σύρμα να ομογενοποιηθεί όλο αυτό το μίγμα. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας για να κάψει το γάλα και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Λίγο πριν βράσει παίρνουμε 1-2 κουτάλες ζεστού γάλατος και ρίχνουμε λίγο-λίγο ανακατεύοντας γρήγορα στο μίγμα του μπολ για να ζεσταθεί κι αυτό. (Προσοχή μη γίνουν οι κρόκοι ομελέτα!!!).
Ρίχνουμε το γάλα σε κατσαρόλα εκτός από 2 κούπες που τις κρατάμε χωριστά σε μπολ. Ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη στην κατσαρόλα και την υπόλοιπη στο μπολ.
Στο μπολ προσθέτουμε το κορν φλάουερ, τους κρόκους, τη βανίλια κι ανακατεύουμε με το σύρμα να ομογενοποιηθεί όλο αυτό το μίγμα. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας για να κάψει το γάλα και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Λίγο πριν βράσει παίρνουμε 1-2 κουτάλες ζεστού γάλατος και ρίχνουμε λίγο-λίγο ανακατεύοντας γρήγορα στο μίγμα του μπολ για να ζεσταθεί κι αυτό. (Προσοχή μη γίνουν οι κρόκοι ομελέτα!!!).
Ρίχνουμε όλο το μίγμα στην
κατσαρόλα συνεχίζοντας το γρήγορο ανακάτεμα μέχρι να δέσει η κρέμα και
να μη μας κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας και καεί.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο κι ανακατεύουμε.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο κι ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε την κρέμα σε άλλο σκεύος, καλύπτουμε με
μεμβράνη η οποία θα ακουμπά επάνω στην κρέμα (για να μη κάνει πέτσα) και
μετά στο ψυγείο να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την 1η σαντιγί, χτυπώντας την κρέμα γάλακτος δυνατά στο μίξερ μαζί με τη βανίλια, μέχρι να στέκεται. Αφού κρυώσει και σφίξει η κρέμα, τη μεταφέρουμε στον μπολ του μίξερ και τη χτυπάμε με το σύρμα ελαφρά. Ρίχνουμε και την άγλυκη σαντιγί και συνεχίζουμε πιο δυνατά το χτύπημα, μέχρι να αφρατέψουν και να ενωθούν καλά τα δύο μίγματα. Η κρέμα μας είναι έτοιμη. Τη μεταφέρουμε σε ένα δοχείο με καπάκι και στο ψυγείο.
Για τη 2η σαντιγί:
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος δυνατά στο μίξερ, κι όταν αρχίσει να δένει προσθέτουμε την άχνη και τη βανίλια. Συνεχίζουμε το δυνατό χτύπημα μέχρι να δέσει και να σταθεί η σαντιγί. Τη μεταφέρουμε σε μπολ με καπάκι στο ψυγείο.
Στήσιμο Τούρτας Μιλφέιγ:
Αφού έχουμε έτοιμα τα υλικά μας, στήνουμε την Τούρτα λίγο πριν σερβίρουμε, για να είναι φρέσκια και τραγανή και να μην έχει νοτίσει το φύλλο. Στρώνουμε τα σφολιατίνια σε πιατέλα το ένα δίπλα στο άλλο, κάθετα. Μεταφέρουμε την κρέμα σε κορνέ με χοντρή μύτη και αδειάζουμε ένα παχύ στρώμα κρέμας επάνω στην πρώτη στρώση σφολιάτας. (Αν δεν έχουμε κορνέ στρώνουμε την κρέμα με σπάτουλα).
Ακουμπάμε 2η στρώση από σφολιατίνια, κόντρα αυτή τη φορά, δηλ. οριζόντια, για να είναι σταθερές οι στρώσεις μεταξύ τους και να μην ανοίξει η τούρτα όταν θα σερβίρουμε. Επάνω στις σφολιάτες, στρώνουμε ένα δέυτερο παχύ στρώμα από κρέμα με κορνέ, ή απλή σπάτουλα.
Καλύπτουμε με την σαντιγί, όλη την τούρτα, την επιφάνεια και γύρω- γύρω. Κόβουμε με τα χέρια μας φύλλα σφολιάτας σε κομμάτια, μικρά, μεγάλα και τρίμματα και καλύπτουμε όλη την τούρτα.
Ολοκληρώνουμε, πασπαλίζοντας παντού άφθονη ζάχαρη άχνη.
Ετοιμάζουμε την 1η σαντιγί, χτυπώντας την κρέμα γάλακτος δυνατά στο μίξερ μαζί με τη βανίλια, μέχρι να στέκεται. Αφού κρυώσει και σφίξει η κρέμα, τη μεταφέρουμε στον μπολ του μίξερ και τη χτυπάμε με το σύρμα ελαφρά. Ρίχνουμε και την άγλυκη σαντιγί και συνεχίζουμε πιο δυνατά το χτύπημα, μέχρι να αφρατέψουν και να ενωθούν καλά τα δύο μίγματα. Η κρέμα μας είναι έτοιμη. Τη μεταφέρουμε σε ένα δοχείο με καπάκι και στο ψυγείο.
Για τη 2η σαντιγί:
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος δυνατά στο μίξερ, κι όταν αρχίσει να δένει προσθέτουμε την άχνη και τη βανίλια. Συνεχίζουμε το δυνατό χτύπημα μέχρι να δέσει και να σταθεί η σαντιγί. Τη μεταφέρουμε σε μπολ με καπάκι στο ψυγείο.
Στήσιμο Τούρτας Μιλφέιγ:
Αφού έχουμε έτοιμα τα υλικά μας, στήνουμε την Τούρτα λίγο πριν σερβίρουμε, για να είναι φρέσκια και τραγανή και να μην έχει νοτίσει το φύλλο. Στρώνουμε τα σφολιατίνια σε πιατέλα το ένα δίπλα στο άλλο, κάθετα. Μεταφέρουμε την κρέμα σε κορνέ με χοντρή μύτη και αδειάζουμε ένα παχύ στρώμα κρέμας επάνω στην πρώτη στρώση σφολιάτας. (Αν δεν έχουμε κορνέ στρώνουμε την κρέμα με σπάτουλα).
Ακουμπάμε 2η στρώση από σφολιατίνια, κόντρα αυτή τη φορά, δηλ. οριζόντια, για να είναι σταθερές οι στρώσεις μεταξύ τους και να μην ανοίξει η τούρτα όταν θα σερβίρουμε. Επάνω στις σφολιάτες, στρώνουμε ένα δέυτερο παχύ στρώμα από κρέμα με κορνέ, ή απλή σπάτουλα.
Καλύπτουμε με την σαντιγί, όλη την τούρτα, την επιφάνεια και γύρω- γύρω. Κόβουμε με τα χέρια μας φύλλα σφολιάτας σε κομμάτια, μικρά, μεγάλα και τρίμματα και καλύπτουμε όλη την τούρτα.
Ολοκληρώνουμε, πασπαλίζοντας παντού άφθονη ζάχαρη άχνη.
ιγ: αν θέλετε μπορείτε να χωρίσετε τα σφολιατίνια στην μεση για πιο πολλες και λεπτές στρωσεις.