ΚΟΡΜΟΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΚΑΝΑΣ
Εκτέλεση:
Μετά στο μπωλ του μίξερ βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια και τα χτυπάμε να ασπρίσουν.Με μία σπάτουλα προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε με ελαφρές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.C / 350οF. Βάζουμε το μείγμα σε ταψί ή σε τσέρκι 28 εκ., αν θέλουμε το παντεσπάνι για τούρτα στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε περίπου 50 λεπτά.
Για να φτιάξουμε κορμό:
- Για να φτιάξουμε ένα κορμό με παντεσπάνι, ο χρόνος ψησίματος μειώνεται γύρω στα 20 λεπτά.
- Χρησιμοποιούμε το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου 35 x 40 εκ., το οποίο θα στρώσουμε με λαδόκολλα από κάτω. Το ύψος του μείγματος πρέπει να είναι γύρω στο 1 – 2 εκατοστά πριν το ψήσιμο.
- Μόλις ψηθεί, όσο είναι ακόμη ζεστό θα το πασπαλίσουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και θα το τυλίξουμε σε ρολό, μαζί με το χαρτί.
- Αφού κρυώσει το ξετυλίγουμε προσεκτικά για να αφαιρέσουμε το χαρτί. Το παντεσπάνι θα έχει κρατήσει το σχήμα του ρολού.
Σημείωση 1η : Εάν θέλουμε σοκολατένιο παντεσπάνι αφαιρούμε 1/4 κούπας αλεύρι και προσθέτουμε 1/4 κούπας κακάο ή εάν δεν μας πειράζει να είναι λίγο πιο πυκνό το προσθέτουμε σαν επιπρόσθετο υλικό (μέχρι 1/2 κούπα).
Σημείωση 2η: * Εάν δεν έχουμε αλεύρι για κέικ ή αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας. Θα βάλουμε σε μία κούπα (μεζούρας) 2 κουταλιές κορν φλάουρ και το υπόλοιπο θα προσθέσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις μέχρι να γεμίσει η κούπα. Τα κοσκινίζουμε και τα δύο μαζί μερικές φορές για να ανακατευτούν καλά. (Το ίδιο ισχύει όταν βάζουμε και κακάο μέσα).
Υλικά για τη γκανάς σοκολάταςΣημείωση 3η : Εάν θέλουμε να κόψουμε το παντεσπάνι σε τρεις φέτες το βάζουμε σε ταψί διαμέτρου 23 εκ. Για να κόψουμε το κέικ σε φέτες χρησιμοποιούμε μεγάλο μαχαίρι, καλύτερα πριονωτό δηλαδή το μαχαίρι του ψωμιού ή ακόμη και οδοντικό νήμα το οποίο κρατώντας το με τα δύο χέρια το μετακινούμε από τη μία άκρη στην άλλη μέχρι να κοπεί.Χρησιμοποιείται σαν βάση για πολλά γλυκά.
340gr σοκολάτα γάλακτος, γλυκόπικρη ή λευκή
400ml κρέμα γάλακτος (πλήρης)
Εκτέλεση
Βάλτε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και αφήστε τη να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.
Λίγο πριν αρχίσει να βράζει κατεβάστε την από τη φωτιά και ρίξτε την αμέσως πάνω στην τεμαχισμένη σοκολάτα.
Αφήστε το μίγμα για περίπου 5 λεπτά για να λιώσει η σοκολάτα.
Ανακατέψτε ελαφρά με κυκλικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να αποκτήσει υγρή υφή.
Μόλις κρυώσει μπορείτε να την χτυπήσετε ελαφρά στο μίξερ εως ότου έχει υφή γιαουρτιού, τοτε μπορείτε να την απλώσετε στον κορμό .
Τυλίξτε τον και βαλτε τον στο ψυγείο. Η κρέμα θα γίνει σταθερή.