ΚΟΛΑΣΜΕΝΑ ΡΟΛΑΚΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ
Για 16 ρολά:
3¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 σακουλάκι ξηρή μαγιά
1 κούπα γάλα
1/3 της κούπας βούτυρο
1/3 της κούπας ζάχαρη
½ κτγ αλάτι
2 μικρά αυγά
Για τη γέμιση:
1 κτσ βούτυρο
¾ της κούπας καστανή ζάχαρη
½ κούπα καρύδια κοπανισμένα
½ κούπα σταγόνες σοκολάτας (γάλακτος ή κουβερτούρα ή ανάμεικτες, ότι προτιμάτε)
Λίγο ρευστό βούτυρο (εγώ χρησιμοποίησα ΒΙΤΑΜ culinesse) για το τέλος
Κανέλα
Γαρύφαλλο
Μοσχοκάρυδο
Για το γλάσο (προαιρετικό):
1 κρέμα γάλακτος (μπορείτε να βάλετε και κρέμα σόγιας, ρυζιού ή αμυγδάλου)
1κτσ ζάχαρη άχνη
1 σφηνάκι drambuie ή κάποιο ουίσκι που προτιμάτε
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ανακατεύετε 1½ κούπα αλεύρι με τη μαγιά και το αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνετε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να ζεσταθεί το μείγμα και να λιώσει το βούτυρο.
Κατεβάζετε από τη φωτιά, το ρίχνετε σε ένα μπολ,

χτυπάτε τα αυγά και έπειτα προσθέτετε το πρώτο μείγμα με το αλεύρι και χτυπάτε με το μίξερ.

Όσο χτυπάτε ρίχνετε και το υπόλοιπο αλεύρι που έχει απομείνει.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε λίγο με τα χέρια μέχρι να γίνει ελαστική και μαλακή.
Τη βάζετε σε ένα βαθύ, ελαφρά αλευρωμένο μπολ, τη σκεπάζετε με πετσέτες και τη βάζετε σε ένα ζεστό και σκοτεινό μέρος (εγώ την έβαλα στη θέση κάτω από το φούρνο, αφού πριν είχα ανάψει για λίγο το φούρνο στην πιο χαμηλή θερμοκρασία) και την αφήνετε για 1- 1½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μην ανοίγετε το μπολ κατά διαστήματα γιατί θα διακόψετε τη διαδικασία του φουσκώματος.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε μία καλά αλευρωμένη (και καθαρή) επιφάνεια και με τον πλάστη ανοίγετε σιγά σιγά σχηματίζοντας ένα μεγάλο ορθογώνιο.


Προσοχή να μη γίνει υπερβολικά λεπτή η ζύμη και δεν μπορείτε να την ξεκολλήσετε και να τη ρολάρετε. Αλείφετε με τα χέρια σας το βούτυρο, ρίχνετε την καστανή ζάχαρη (πατήστε ελαφρά να κολλήσει), την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο.
Ρίχνετε τα καρύδια και τις σταγόνες σοκολάτας (αν δεν έχετε σπάστε σε μικρά κομμάτια μία σοκολάτα ζαχαροπλαστικής).
Προσεκτικά ξεκινήστε να τυλίγετε τη ζύμη φτιάχνοντας ένα μακρύ ρολό.
Αν σε κάποια σημεία κολλήσει η ζύμη και ανοίγει μικρή τρύπα, δεν πειράζει, κολλήστε την πάλι με το χέρι σας.
Εμένα μου έφυγε και ζάχαρη από το εσωτερικό και την έριξα μετά από πάνω από τα ρολά.
Αφού λοιπόν φτιάξετε το σαλάμι σας, με ένα μεγάλο μαχαίρι κόψτε κάθετα φέτες.
Βουτυρώστε ένα ταψί και τοποθετήστε με προσοχή τα ρολά σας.
Με τα δάχτυλά σας κολλήστε τις άκρες της ζύμης όπου χρειάζεται.
Αφήστε τα ρολά στο ταψί, σκεπάστε με πετσέτες και αφήστε τα και πάλι για 30’ σε ζεστό και σκοτεινό μέρος για να φουσκώσουν.
Αφού τα ξεσκεπάσετε, περιχύστε λίγο υγρό βούτυρο και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25’-30’ μέχρι να ροδίσουν.
Για να φτιάξετε το γλάσο, ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το ποτό και βράζετε σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά.
Μην περιμένετε το γλάσο να γίνει παχύρεστο, εγώ το χρησιμοποίησα αραιό και ήταν πολύ ωραίο.
Αφού βγάλετε τα ρολά από το φούρνο, αφήνετε λίγο να κρυώσουν (όχι τελείως, απλώς να πέσει η θερμοκρασία τους) και περιχύνετε το κάθε ρολό με μια κουταλιά γλάσο.