ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ NTOMATAKI





Υλικά

30 ντοματάκια (εγώ δεν βρήκα άγουρα, πήρα κόκκινα και έψαχνα μάλιστα μια ώρα στον πάγκο για να βρω μικρούλικα...ματαίως όμως)
1 κιλό ζάχαρη και επιπλέον ζάχαρη με το μάτι για να τα πασπαλίσουμε
2 1/2 φλ. (600 ml) νερό
λίγο ροδόνερο για το πασπάλισμα
αμύγδαλα ασπρισμένα
1 ξύλο κανέλας
5 γαρίφαλα
χυμός μισού λεμονιού
αμύγδαλα [ προαιρετικά]
Για το ασβεστόνερο
2 κ. σ. ασβέστη
2 λίτρα νερό
Εκτέλεση

Πλένουμε τα ντοματάκια και κόβουμε προσεκτικά το κοτσανάκι.

Τα ζεματίζουμε για 1 λεπτό σε βραστό νερό και τα βγάζουμε με προσοχή. 

  Αφού κρυώσουν καλά, μπήγουμε ένα καλαμάκι από σουβλάκι και το γυρίζουμε με προσοχή να φύγουν τα τυχόν σπόρια (εμένα είχαν αρκετά), στίβοντας τα ελαφρά για να κατέβουν προς τα κάτω και μετά τα ξεφλουδίζουμε.
Εδώ μπαίνει το ασβεστόνερο

Διαλύουμε 2 κ.σ. ασβέστη σε 2 λίτρα νερό και το ανακατεύουμε ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΓΑΝΤΙ, ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΒΕΣΤΗ.
Αφού το διαλύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε και καθίσει η σκόνη κάτω, μετά από καμιά ώρα, στραγγίζουμε προσεκτικά μέσα από ΤΟΥΛΠΑΝΙ το ασβεστόνερο (εγώ το έκανα δύο φορές) και αυτό το νερό που θα πάρουμε είναι αυτό που θα χρησιμοποιήσουμε για να βουτήξουμε μέσα τα ντοματάκια. 


Τα αφήνουμε στο ασβεστόνερο για 1 ώρα και μετά τα ξεπλένουμε σε πολλά, πολλά νερά. 

Στραγγίζουμε καλά και είμαστε έτοιμοι για τη συνέχεια...

Τα απλώνουμε σε ένα μακρόστενο μπωλ στη σειρά, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη που βάζουμε πέρα του κιλού που θέλουμε για το σιρόπι και τα βρέχουμε με ροδόνερο (με το μάτι).

 Τα αφήνουμε να βγάλουν τα νερά τους και καταπιανόμαστε μαζί τους την άλλη μέρα.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη (και το ζαχαρόνερο που έβγαλαν τα ντοματάκια) για πέντε λεπτά, ρίχνουμε μέσα τα ντοματάκια μαζί με την κανέλα, τα γαρίφαλα και το χυμό λεμονιού και τα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά ξαφρίζοντας παράλληλα.
 
Αφήνω να σταθεί το γλυκό για 24 ώρες. Μετά αφαιρώ τα ντοματάκια και βράζω το σιρόπι μέχρι να δέσει καλά και πριν κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω τα ντοματάκια. 
Αφαιρώ τα κανελογαρίφαλα, το αφήνω να ξανασταθεί και την άλλη μέρα γεμίζω βάζα αποστειρωμένα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χαλβάς στο φούρνο Κυπριακός

ΚΕΪΚ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ