Γλυκό κουταλιού βατόμουρο & λικέρ βατόμουρο

Υλικά:
1300 γρ. βατόμουρα τα οποία έχουμε καθαρίσει
1300 γρ. ζάχαρη
χυμό από 2-3 λεμόνια και επιπλέον
1 κ.γ. χυμό λεμονιού για το τέλος του γλυκού
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια λεκάνη μια στρώση βατόμουρα και τα καλύπτουμε με μια στρώση ζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν η ζάχαρη και τα βατόμουρα. Περιχύνουμε με το χυμό από τα 3 λεμόνια. Αφήνουμε στην άκρη για περίπου 8 ώρες ή ολόκληρο το βράδυ ώστε να βγάλουν τα βατόμουρα τα υγρά τους.
Παίρνουμε το ζουμί που έχει βγει και την ζάχαρη που δεν έχει λιώσει, και κρατάμε τα βατόμουρα  στην λεκάνη.
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά ,τη ζάχαρη με τα ζουμιά από τα βατόμουρα, ανακατεύοντας διαρκώς για να μην μας κολλήσει και καεί η ζάχαρη. Όταν αρχίσει το σιρόπι μας να δένει ρίχνουμε τα βατόμουρα και αυξάνουμε την θερμοκρασία. Αφήνουμε το γλυκό να βράσει για πέντε ακόμα λεπτά και κατεβάζουμε από την φωτιά, αφήνοντας τα φρούτα μας μέσα στο σιρόπι τους.
Την επόμενη μέρα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα τα βατόμουρα προσεκτικά να μην λιώσουν και βράζουμε δυνατά μέχρι να δέσει το σιρόπι, τότε τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και βράζουμε ακόμα μέχρι να δέσει το γλυκό μας ξαφρίζοντας αν χρειάζεται. Ρίχνουμε το 1 κ.γ. χυμό από λεμόνι και αφήνουμε να πάρουν μια δυο βράσεις.
 Αποθηκεύουμε το γλυκό σε γυάλινα βαζάκια.


 Λικέρ βατόμουρο (blackberry)

Υλικά

•    600 γραμ. βατόμουρα
•    700 ml. τσίπουρο ή ούζο
•    100 γραμ. ζάχαρη
•    1 ξύλο κανέλλας (προαιρετικά)

     Για το σιρόπι

•    350 γραμ. ζάχαρη
•    300 ml. νερό
•    χυμό από ½ λεμόνι

Εκτέλεση
  

Χρησιμοποιώντας γάντια, μαζέυουμε βατόμουρα, όχι όμως πολύ ώριμα, γιατί θα λιώσουν.
Τα πλένουνε πάρα πολύ καλά και τα βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν τελείως.

    Τα βάζουμε σε καθαρό και στεγνό, γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς.

    Ρίχνουμε τα 100 γραμμάρια ζάχαρη, βάζουμε την κανέλλα (αν θέλουμε) και απογεμίζουμε με το τσίπουρο.
Ανακινούμε λίγο το βάζο και το αφήνουμε στον ήλιο για 25 - 30  μέρες.
Τις πρώτες μέρες, το κουνάμε ελαφρά καθημερινά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, κι έπειτα μία - δυο φορές την εβδομάδα.
    Μετά από 30 μέρες περίπου, (ανάλογα την ένταση του ήλιου), είμαστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, την ζάχαρη με το νερό και τα βράζουμε για 3'- 4' λεπτά,
από την ώρα που θα πάρει βράση.
Ένα λεπτό πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει τελείως.
    Σουρώνουμε το ποτό μαζί με τα βατόμουρα,
σε σουρωτήρι που έχουμε τοποθετήσει ένα διπλωμένο πανί
και έπειτα με το πανί τα σφίγγουμε για να πάρουμε όσο πιο πολύ χυμό γίνεται.
Έπειτα το σουρώνουμε πάλι, τουλάχιστον δύο φορές, χρησιμοποιώντας βαμβάκι ή φίλτρο του καφέ,
για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα υπολείμματα.
    Βάζουμε ξανά στο βάζο το ποτό, προσθέτουμε το κρύο σιρόπι,
κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για άλλες 4 - 5 μέρες, ανακινώντας το τρεις - τέσσερις φορές.
Όταν το λικέρ μας είναι έτοιμο,
το σουρώνουμε άλλη μία φορά αν χρειάζεται, και το απολαμβάνουμε σκέτο ή με πάγο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χαλβάς στο φούρνο Κυπριακός

ΚΕΪΚ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ