Κοτόπουλο γιούλμπασι
Υλικά
• 1 κοτόπουλο σε μερίδες
• 5 - 6 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
• 1 μεγάλο καρότο σε μπαστούνια
• 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
• 80 γραμ. κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους
• 3 - 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 2 γεμάτες κουτ. σούπας μουστάρδα υγρή
• χυμό από 1 πορτοκάλι
• μπαχάρι - κύμινο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1 - 2 λαδόκολλες και αλουμινόχαρτο για το τύλιγμα
Απλώνουμε δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο σταυρωτά σε ένα ταψί, πάνω στο αλουμινόχαρτο απλώνουμε τις λαδόκολλες και τα πατάμε να «κάτσουνε» μέσα στο ταψί.
Έπειτα ρίχνουμε το κοτόπουλο, μαζί με τα λαχανικά και τα ζουμιά του και τα τυλίγουμε μέσα στην λαδόκολλα. Τελειώνουμε τυλίγοντάς το απ' έξω με το αλουμινόχαρτο.
Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό στο ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, πάνω - κάτω στις αντιστάσεις, για περίπου 1¾ - 2 ώρες.
Στη 1½ ώρα, το βγάζουμε από τον φούρνο και το ξετυλίγουμε προσεκτικά, κόβοντας το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα με ένα μαχαίρι, και ανοίγοντάς τα με δυο πηρούνια.
Γυρίζουμε το κοτόπουλο κι απ᾿ την άλλη μεριά, το ξαναβάζουμε στο φούρνο, με ανοιχτή την λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο, περίπου για ½ ώρα ακόμη, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να μείνει με λίγα ζουμάκια.
Το σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες ή ρύζι πιλάφι και σαλάτα.
• 1 μεγάλο καρότο σε μπαστούνια
• 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
• 80 γραμ. κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους
• 3 - 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 2 γεμάτες κουτ. σούπας μουστάρδα υγρή
• χυμό από 1 πορτοκάλι
• μπαχάρι - κύμινο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1 - 2 λαδόκολλες και αλουμινόχαρτο για το τύλιγμα
Εκτέλεση
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες, εφαρμόζοντας τους κανόνες υγιεινής, το πλένουμε πολύ καλά, το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας να είναι στεγνό και το βάζουμε σε μια λεκάνη.
Σ' ένα μικρό μπολ, χτυπάμε ελαφρά, μ' ένα πηρούνι, το χυμό πορτοκαλιού μαζί με το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες, εφαρμόζοντας τους κανόνες υγιεινής, το πλένουμε πολύ καλά, το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας να είναι στεγνό και το βάζουμε σε μια λεκάνη.
Σ' ένα μικρό μπολ, χτυπάμε ελαφρά, μ' ένα πηρούνι, το χυμό πορτοκαλιού μαζί με το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα.
Έπειτα στη λεκάνη με το κοτόπουλο ρίχνουμε τα σκόρδα, τα καρότα, την πιπεριά, το κεφαλοτύρι και το πασπαλίζουμε με το μπαχάρι, το κύμινο και το αλατοπίπερο (η ποσότητα των μπαχαρικών, εξαρτάται από το πόσο πικάντικο το θέλουμε), περιχύνουμε με τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο σταυρωτά σε ένα ταψί, πάνω στο αλουμινόχαρτο απλώνουμε τις λαδόκολλες και τα πατάμε να «κάτσουνε» μέσα στο ταψί.
Έπειτα ρίχνουμε το κοτόπουλο, μαζί με τα λαχανικά και τα ζουμιά του και τα τυλίγουμε μέσα στην λαδόκολλα. Τελειώνουμε τυλίγοντάς το απ' έξω με το αλουμινόχαρτο.
Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό στο ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, πάνω - κάτω στις αντιστάσεις, για περίπου 1¾ - 2 ώρες.
Στη 1½ ώρα, το βγάζουμε από τον φούρνο και το ξετυλίγουμε προσεκτικά, κόβοντας το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα με ένα μαχαίρι, και ανοίγοντάς τα με δυο πηρούνια.
Γυρίζουμε το κοτόπουλο κι απ᾿ την άλλη μεριά, το ξαναβάζουμε στο φούρνο, με ανοιχτή την λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο, περίπου για ½ ώρα ακόμη, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να μείνει με λίγα ζουμάκια.
Το σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες ή ρύζι πιλάφι και σαλάτα.