Κυπριακές Φλαούνες

Πασχαλινό κυπριακό παρασκεύασμα, σε μορφή πίτας. 
Η φλαούνα είναι το χαρακτηριστικότερο πασχαλινό έδεσμα που παρασκευάζεται και καταναλώνεται σχεδόν σε όλα τα νοικοκυριά της Κύπρου. Η γέμισή της, ο φωκός όπως λέγεται, ετοιμάζεται 4-5 ώρες νωρίτερα ή από το προηγούμενο βράδυ. Ζυμώνεται με παραδοσιακό προζύμι, αυγά και τυρί, ενώ προαιρετικά προστίθενται σταφιδάκια.  
  
Για την ζύμη:
1κιλό αλεύρι φαρίνα
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο (σκληρό)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού μπεικιν παουντερ
2 φλιτζάνια σπορέλαιο
1/2 κουταλάκι του γλυκού μέχλεπι, κοπανισμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη
Προζύμη για 2 κιλά αλεύρι
Γάλα, χλιαρό για ζύμωμα

 Γέμιση (φουκός):
1 κιλό τυρί για φλαούνες ή αλλιώς 

 2 χαλλούμια (2 Χ 250 γρ.) + 500 γρ. τυρί  για φλαούνες, τριμμένα,
4-5 αβγά ελαφρά χτυπημένα,
½ φλ. γάλα ή κρέμα γάλακτος,
2/3 φλ. σιμιγδάλι ψιλό,
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ,
½ κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη,
δυόσμο ψιλοκομμένο (ή ξηρό τριμμένο),
½ φλ. σταφιδάκια (προαιρετικά).

Εκτέλεση:
- Ετοιμάζουμε και την ζύμη από το προηγούμενο βράδυ: 
Κοσκινίζουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, το μπεικιν παουντερ, το μέχλεπι, και τη μαστίχα.
 Προσθέτουμε το λάδι και το ροζιάζουμε το αλεύρι με τα δάκτυλα μας μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να μην υπάρχουν σβόλοι. 
Διαλύουμε το προζύμι με λίγο χλιαρό γάλα και το προσθέτουμε στο αλεύρι. 
Ζυμώνουμε να γίνει μία κανονική ζύμη προσθέτοντας αν χρειαστεί ακόμα λίγο χλιαρό γάλα.
Σκεπάζουμε την λεκάνη και αφήνουμε τη ζύμη κατά την διάρκεια της νύκτας να φουσκώσει.

- Κάνουμε ένα βαθούλωμα στη λεκάνη με το τυρί, προσθέτουμε το προζύμι και ρίχνουμε τα αυγά (λίγη ποσότητα κάθε φορά). 
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε όσα αυγά χρειαστεί για να γίνει η γέμιση μάλλον σφικτή. 
Το πόσα αυγά θα χρειαστούν εξαρτάται από την ποιότητα του τυριού που θα χρησιμοποιήσετε. Σκεπάζουμε την γέμιση και την αφήνουμε κατά την διάρκεια της νύκτας να σταθεί.
 Την επομένη μέρα προσθέτουμε στην γέμιση το μπεικιν παουντερ, το δυόσμο, τις σταφίδες και ζυμώνουμε καλά. 
Παίρνουμε μια ποσότητα γέμισης στην παλάμη μας και αν όταν την σφίξουμε γίνει μία μάζα σφικτή τότε είναι έτοιμη. 
Αν όχι τότε προσθέστε ακόμα 1-2 αυγά και ζυμώνουμε.
Ανοίγουμε λεπτά φύλα ζύμης πάχους περίπου 1/2 εκατοστού και μεγέθους 10εκΧ15εκ περίπου. 
Περνούμε την εξωτερική πλευρά της πιτας με σησάμι, προσθέτουμε ανάλογη γέμιση στο κέντρο κάθε πίτας και κλείνουμε στο γνωστό σχήμα φλαούνας.
Αραδιάζουμε τις φλαούνες μας σε ρηχό ταψί.
Πριν τις ψήσουμε τις αφήνουμε να φουσκώσουν για λίγο, αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και σησάμι. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (200οC) για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. 

Καλή Όρεξη! 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χαλβάς στο φούρνο Κυπριακός

ΚΕΪΚ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ