Σιροπιαστή σοκολατόπιτα του Άκη
Για το σιρόπι
900 ml νερό
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
50 γρ. κακάο
Για τη σοκολατόπιτα
8 αυγά
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 ml καλαμποκέλαιο
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. κακάο
2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
Για γκανάζ
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
Για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το κακάο. Αφήνουμε να πάρει μία βράση μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.
Όταν το σιρόπι αρχίσει να βράζει, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να γίνει ένα λείο και απαλό μείγμα.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για τη σοκολατόπιτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 25x30 εκ. και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ του μίξερ βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα στη δυνατή ταχύτητα για 10-12 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας.
Παράλληλα σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν, το κακάο και το ξύσμα από το πορτοκάλι.
Στη συνέχεια βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ, ρίχνουμε το καλαμποκέλαιο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αναμειγνύουμε τα 2 μείγματα σιγά σιγά (ρίχνοντας τα στερεά υλικά στα υγρά) και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί μας.
Ψήνουμε στον φούρνο για 35-40 λεπτά .
Οταν η σοκολατόπιτα ψηθεί αφαιρούμε από τον φούρνο και τσεκάρουμε με ένα μαχαίρι για να είμαστε σίγουροι οτί είναι έτοιμη. Κάνουμε μαχαιριές ωστε να πάει το σιρόπι που θα ρίξουμε παντού.
Σιροπιάζουμε τη ζεστή σοκολατόπιτα μας με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντας το με μία κουτάλα σιγά σιγά.
Αφήνουμε για 20 λεπτά στην άκρη να σιροπιαστεί.
Για τη γκανάζ
Σε ένα μπολ βάζουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και την κρέμα γάλακτος.
Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και τοποθετούμε το μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό στα 800 watt. Αφαιρούμε από τον φούρνο μικροκυμάτων και ανακατεύουμε με μία μαρίζ ή ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί η γκανάζ μας.
Όταν κρυώσει αρκετά η σοκολατόπιτα με το σιρόπι περιχύνουμε τη γκανάζ και αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
900 ml νερό
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
50 γρ. κακάο
Για τη σοκολατόπιτα
8 αυγά
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 ml καλαμποκέλαιο
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. κακάο
2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
Για γκανάζ
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
Για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το κακάο. Αφήνουμε να πάρει μία βράση μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.
Όταν το σιρόπι αρχίσει να βράζει, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να γίνει ένα λείο και απαλό μείγμα.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για τη σοκολατόπιτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 25x30 εκ. και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ του μίξερ βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα στη δυνατή ταχύτητα για 10-12 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας.
Παράλληλα σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν, το κακάο και το ξύσμα από το πορτοκάλι.
Στη συνέχεια βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ, ρίχνουμε το καλαμποκέλαιο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αναμειγνύουμε τα 2 μείγματα σιγά σιγά (ρίχνοντας τα στερεά υλικά στα υγρά) και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί μας.
Ψήνουμε στον φούρνο για 35-40 λεπτά .
Οταν η σοκολατόπιτα ψηθεί αφαιρούμε από τον φούρνο και τσεκάρουμε με ένα μαχαίρι για να είμαστε σίγουροι οτί είναι έτοιμη. Κάνουμε μαχαιριές ωστε να πάει το σιρόπι που θα ρίξουμε παντού.
Σιροπιάζουμε τη ζεστή σοκολατόπιτα μας με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντας το με μία κουτάλα σιγά σιγά.
Αφήνουμε για 20 λεπτά στην άκρη να σιροπιαστεί.
Για τη γκανάζ
Σε ένα μπολ βάζουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και την κρέμα γάλακτος.
Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και τοποθετούμε το μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό στα 800 watt. Αφαιρούμε από τον φούρνο μικροκυμάτων και ανακατεύουμε με μία μαρίζ ή ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί η γκανάζ μας.
Όταν κρυώσει αρκετά η σοκολατόπιτα με το σιρόπι περιχύνουμε τη γκανάζ και αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο για 2-3 ώρες.