Σταφυδοψωμα αφρός

Υλικά
περίπου 14 κομμάτια
1 κούπα χλιαρό νερό
3 κουταλιές γάλα εβαπορέ ή 3 κ.σ χύμα πορτοκάλι
40 γρ. φρέσκια μαγιά
2 κ.σ μέλι
6 κ.σ ζάχαρη
3,5 κούπες αλεύρι για τσουρέκια
2 κουταλιές μαργαρίνη
1 κουταλάκι αλάτι
1 κ.γ κανέλα
σταφίδες μαύρες ή ξανθές
1 κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό για επικάλυψη
σουσάμι (προαιρετικά)
Οδηγίες

Σε ενα τάπερ που κλείνει βάλτε το χλιαρό νερό, ρίξτε τη μαγιά και δυαλύστε τη καλά, προσθέστε τη ζάχαρη, το μέλι, το γάλα, ανακτέψτε λιγάκι και κλείστε με το καπάκι και αφήστε το σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά μεχρι να αφρίσει.
Σε ενα βαθύ μπώλ ρίξτε το αλεύρι, τη μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου, το αλάτι και ανακατέψτε με τα χέρια λίγο να γίνουν σαν τρίμματα.
Προσθέστε το χυλό της μαγιάς και ζυμώστε ελαφρά.
Αναποδογυρίστε τη ζύμη σας σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και δουλέψτε την λίγο κάνοντας την σαν μια μπάλα.

Βάλτε την μπάλα ζύμης μέσα στο μπόλ και αφήστε τη σκεπασμένη 1 ωρα να φουσκώσει και μετά αναποδογυρίστετην πάλι σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και ρίξετε μέσα τις σταφίδες, φροντίζοντας να ζυμωθούν και να ενωθούν καλά μέσα στη ζύμη.

Κάντε ενα μπαστούνι την ζύμη σας και κόψτε μέτρια κομμάτια και πλάστε τα σαν μικρά ψωμάκια και τοποθετήστε τα σε ταψάκι ή σε μακρόστενο φορμάκι που εχετε στρώσει λαδόκολα.

Αφήστε τα σε ζεστό μέρος σκεπασμένα πάνω απο 1 ωρα να φουσκώσουν καλά και πριν τα βάλετε για ψήσιμο αλείψτετα με προσοχή με τη βοήθεια ενός πινέλου με τον αραιωμένο κρόκο και το σουσάμι. Ή μέλι Κ μαργαρίνη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο και προσέχουμε μέχρι να ψηθούν μην μας αρπάξουν χρώμα πολυ απο επάνω.

Εγώ τα έκανα νηστισιμα αντί για
3 κουταλιές γάλα έβαλα 3 κουταλιές φυσικό χυμό πορτοκάλι,
 όταν τα έβγαλα ζεστά τα πέρασα με ενα μίγμα που έκανα με
 1 κ.σ μέλι και 1 κ.σ μαργαρίνη λιωμένη
για να γυαλίζουν, πρίν τα ψήσω τα πέρασα με ένα πινελακι με νερό και έριξα σουσάμι και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους
 170 βαθμους στον αέρα για 20 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χαλβάς στο φούρνο Κυπριακός

ΚΕΪΚ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ