Σουδακια λεμονιού

Υλικά για τα Σού.
150 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
100 γρ. νερό
80 γρ. βούτυρο αγελάδας
1 κ.γ. αλάτι
10 γρ. ζάχαρη (περίπου ½ κ.σ.)
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. αβγά (περίπου 5 αβγά μεσαίου μεγέθους – για να είμαστε σίγουροι, τα ζυγίζουμε)
Ξύσμα λεμονιου
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
350 γρ. γάλα φρέσκο
150 γρ. κρέμα γάλακτος
80 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
3 κρόκοι αυγών
40 γρ. κορν φλάουερ
1 βανίλια
1 Κ.σ χύμα λεμονιού
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ:
1 κούπα ζάχαρη
½ κούπας νερό
(αφαιρέστε 1 Κ.γ νερό Κ Προσθέστε 1 Κ.γ χυμό λεμονιού προαιρετικά)
2 κουταλιές σούπας γλυκόζη

Εκτέλεση Σού:

. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε ελαφρώς
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τεμαχισμένο. Προσοχή, όχι δυνατή φωτιά!
Μόλις αρχίσει να βράζει το βούτυρο, ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα. Πρέπει να έχει χρόνο να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι πριν απορροφηθούν τα υγρά και γίνει μια μάζα.
 Αν η φωτιά είναι πολύ δυνατή, θα στεγνώσει γρήγορα το μείγμα και δεν θα προλάβει να ψηθεί το αλεύρι.
Μόλις απορροφηθούν τα υγρά, σφίξει το μείγμα και αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, το αποσύρουμε
Το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ και το ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό, ώστε να χλιαρύνει, προσθέτοντας έπειτα ένα-ένα τα αβγά μέχρι να γίνει μια λεία και μαλακιά ζύμη (θα είναι σχετικά ρευστή).
Τη μεταφέρουμε σε μια σακούλα κορνέ με φαρδύ, στρογγυλό στόμιο (χωρίς δοντάκια).
. Σχηματίζουμε επάνω σε μια επιφάνεια σιλικόνης ή σε μια λαδόκολλα μικρά μπαλάκια διαμέτρου 2 - 2,5 εκ.
Αφήνουμε απόσταση ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν ελαφρώς στο ψήσιμο.
Αν δεν έχουμε σακούλα κορνέ, μπορούμε να φτιάξουμε τα σου με δυο κουταλάκια: με το ένα παίρνουμε μια μικρή κουταλιά από τη ζύμη και με το άλλο τη σπρώχνουμε προς τη λαδόκολλα, δίνοντάς της παράλληλα στρογγυλεμένο σχήμα.

Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις πάνω-κάτω) και ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο μέχρι τα σου να φουσκώσουν και να χρυσίσουν. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε για περίπου 3 ώρες να στεγνώσουν.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και τα βάζουμε στη φωτιά μαζί με τη βανίλια.
 Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουερ και τα αυγά.
 Πριν πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε Το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
 Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Την αδειάζουμε σ’ ένα καθαρό σκεύος και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Όταν η κρέμα κρυώσει τη μαλακώνουμε μ’ ένα σύρμα ή στο μίξερ για να πετύχουμε μία λεία υφή.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ:
Βράζουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το νερό έως ότου πάρει χρυσαφί χρώμα.
 Προσοχή να μην κάψουμε την καραμέλα και να μην καούμε!
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:
Με τη μύτη ενός μαχαιριού τρυπάμε τα σου και τα γεμίζουμε με κρέμα που έχουμε βάλει στο κορνέ. Με προσοχή, βουτάμε τη μία πλευρά στη ζεστή καραμέλα και τα πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Υ.Γ. Μπορούμε αν θέλουμε τα σουδάκια να τα γεμίσουμε και με αλμυρή κρέμα που θα κάνουμε με διάφορα μαλακά τυριά.
ΣΤΗΝ ΚΡΕΜΑ .....ΣΤΗΝ ΖΎΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΜΈΛΑ ΠΡΌΣΘΕΣΑ ΆΡΩΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ . 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χαλβάς στο φούρνο Κυπριακός

ΚΕΪΚ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ