Ελιοπιτάκια Κυπριακά
Υλικά ζύμης:
½ κιλό αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κούπα ελαιόλαδο (περίπου 1 ποτήρι του κρασιού)
1 κουταλιά ξύδι
200 ml (περίπου 1 ποτήρι) χυμό πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε το ειδικό εξάρτημα (γάντζο) για ζύμη.
Ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι και το λάδι στον κάδο και αρχίζουμε να ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι το αλεύρι να απορροφήσει το λάδι.
Ρίχνουμε τον χυμό σιγά-σιγά και ανακατεύουμε μέχρι να δούμε ότι η ζύμη αρχίσει να μαζεύεται στον γάντζο.
Αυξάνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και δουλεύουμε τη ζύμη για λίγα λεπτά.
Σταματάμε το μίξερ και ελέγχουμε εάν η ζύμη κολλάει στα δάκτυλα.
Εάν κολλάει ξαναρίχνουμε λίγο αλεύρι και ξαναανακατεύουμε.
Όταν είναι έτοιμη τη σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
2 1/2 - 3 κούπες ελιές θρούμπες ή Καλαμών (περίπου ½ κιλό) πλυμένες, ξεκουκουτσιασμένες και κομμένες
1 κρεμμύδι ξερό ή 3 – 4 φρέσκα, ψιλοκομμένα
½ κούπα φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο ή (2 – 3 κουταλιές ξερό)
½ κούπα φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο ή μαϊντανό
3 κουταλιές ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΙΟΠΙΤΑΚΙΑ:
Ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε λωρίδες 6 x 8 εκ. Προσθέτουμε τη γέμιση στην άκρη και το τυλίγουμε ρολό. Πατάμε τις άκρες με το πιρούνι για να μη φύγει η γέμιση.
Τα αλείβουμε με ελαιόλαδο ή με αυγό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Βάζουμε λαδόκολλα σε ταψί ή το λαδώνουμε.
Τα βάζουμε στη σειρά και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C / 350o F, για 35-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν από πάνω.
½ κιλό αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κούπα ελαιόλαδο (περίπου 1 ποτήρι του κρασιού)
1 κουταλιά ξύδι
200 ml (περίπου 1 ποτήρι) χυμό πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε το ειδικό εξάρτημα (γάντζο) για ζύμη.
Ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι και το λάδι στον κάδο και αρχίζουμε να ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι το αλεύρι να απορροφήσει το λάδι.
Ρίχνουμε τον χυμό σιγά-σιγά και ανακατεύουμε μέχρι να δούμε ότι η ζύμη αρχίσει να μαζεύεται στον γάντζο.
Αυξάνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και δουλεύουμε τη ζύμη για λίγα λεπτά.
Σταματάμε το μίξερ και ελέγχουμε εάν η ζύμη κολλάει στα δάκτυλα.
Εάν κολλάει ξαναρίχνουμε λίγο αλεύρι και ξαναανακατεύουμε.
Όταν είναι έτοιμη τη σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
2 1/2 - 3 κούπες ελιές θρούμπες ή Καλαμών (περίπου ½ κιλό) πλυμένες, ξεκουκουτσιασμένες και κομμένες
1 κρεμμύδι ξερό ή 3 – 4 φρέσκα, ψιλοκομμένα
½ κούπα φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο ή (2 – 3 κουταλιές ξερό)
½ κούπα φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο ή μαϊντανό
3 κουταλιές ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΙΟΠΙΤΑΚΙΑ:
Ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε λωρίδες 6 x 8 εκ. Προσθέτουμε τη γέμιση στην άκρη και το τυλίγουμε ρολό. Πατάμε τις άκρες με το πιρούνι για να μη φύγει η γέμιση.
Τα αλείβουμε με ελαιόλαδο ή με αυγό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Βάζουμε λαδόκολλα σε ταψί ή το λαδώνουμε.
Τα βάζουμε στη σειρά και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C / 350o F, για 35-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν από πάνω.