Κέικ αγγέλων
ΥΛΙΚΑ
230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ζαχαροπλαστικής
6 κ.σ. κόρν φλάουρ
170 γρ. μαργαρίνη (ή βούτυρο) σε θερμοκρασία δωματίου
4 ασπράδια (135 γρ.) αβγών
240 γρ. γάλα
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 βανίλιες Vahiné (αυτές με τη ζάχαρη)
1 κ.σ. & 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 1 λεμόνι (ή πορτοκάλι) ακέρωτο
Λίγη μαργαρίνη και λίγο αλεύρι για τη φόρμα
Άχνη για το πασπάλισμα
Η εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν και να αφρίσουν τα ασπράδια με την μιση ζάχαρη και τις βανίλιες και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ, το αλάτι και το μπέικιν ανακατεύοντας.
Βάζουμε τη μαργαρίνη στο μπολ του μίξερ μαζί με την μισή ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, έως ότου αφρατέψει και ασπρίσει (3-4 λεπτά).
Σταδιακά προσθέτουμε και τα στερεά υλικά, που βρίσκονται αναμεμειγμένα ήδη στο άλλο μπολ, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι η ζύμη να γίνει σαν "τριφτή" δηλαδή σαν μεγάλα "ψίχουλα" (όπως στη φωτογραφία)
Προσθέτουμε και το γάλα, βάζοντας το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα.
Χτυπάμε τη ζύμη για 2 λεπτά, καθαρίζοντας ταυτόχρονα τα τοιχώματα αλλά και τον πάτο του μπολ με μια σπάτουλα (ιδιαίτερη προσοχή στον πάτο του μπολ γιατί εμένα μετά τα 2 λεπτά μου έμειναν κομμάτια στον πάτο που δεν τα είχα καθαρίσει με την μαρίζ ώστε να χτυπηθούν και αναγκάστηκα να το ξαναχτυπήσω για ακόμη 1 λεπτό... πάντως δεν έπαθε κάτι και η υφή του παρέμεινε μια χαρά!).
Προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού ή του πορτοκαλιού.
Τέλος, προσθέτουμε σε 3 δόσεις τα ασπράδια συνεχίζοντας το "χτύπημα" της ζύμης για 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 2 φόρμες μιας χρήσεως των 20 εκατοστών και αδειάζουμε τη ζύμη.
Ψήνουμε τα κέικ για 40-45 λεπτά περίπου και, φυσικά, το δοκιμάζουμε με τη λάμα ενός μαχαιριού ή με ένα ξυλάκι για σουβλάκια εάν έχει ψηθεί μέχρι το κέντρο του.
Το αφήνουμε στη φόρμα για 10 λεπτά, ακόμη και το μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσει.
Το ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με άχνη και μόλις το κόψουμε και το δοκιμάσουμε συνειδητοποιούμ6ε το μεγαλείο του... αφράτο, μυρωδάτο και ταυτόχρονα αέρινο και βελούδινο με ένα άσπρο χρώμα που σε ξαφνιάζει και σου φέρνει στο μυαλό... κατάλευκες, πανέμορφες πριγκίπισσες των παραμυθιών, τρυφερές και εύθραυστες
Για το γλάσο
300 γραμ. λευκή σοκολάτα
1/2 κούπα άχνη ζάχαρη
100 γραμ. κρέμα γάλακτος
Για το γλάσο
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο. Αρχικά λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί, έπειτα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την άχνη και χτυπάμε με το μίξερ για να αφρατέψει. Αφού κρυώσει η βασιλόπιτα, την ραντίζουμε με το κονιάκ και απλώνουμε το γλάσο.
230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ζαχαροπλαστικής
6 κ.σ. κόρν φλάουρ
170 γρ. μαργαρίνη (ή βούτυρο) σε θερμοκρασία δωματίου
4 ασπράδια (135 γρ.) αβγών
240 γρ. γάλα
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 βανίλιες Vahiné (αυτές με τη ζάχαρη)
1 κ.σ. & 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 1 λεμόνι (ή πορτοκάλι) ακέρωτο
Λίγη μαργαρίνη και λίγο αλεύρι για τη φόρμα
Άχνη για το πασπάλισμα
Η εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν και να αφρίσουν τα ασπράδια με την μιση ζάχαρη και τις βανίλιες και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ, το αλάτι και το μπέικιν ανακατεύοντας.
Βάζουμε τη μαργαρίνη στο μπολ του μίξερ μαζί με την μισή ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, έως ότου αφρατέψει και ασπρίσει (3-4 λεπτά).
Σταδιακά προσθέτουμε και τα στερεά υλικά, που βρίσκονται αναμεμειγμένα ήδη στο άλλο μπολ, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι η ζύμη να γίνει σαν "τριφτή" δηλαδή σαν μεγάλα "ψίχουλα" (όπως στη φωτογραφία)
Προσθέτουμε και το γάλα, βάζοντας το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα.
Χτυπάμε τη ζύμη για 2 λεπτά, καθαρίζοντας ταυτόχρονα τα τοιχώματα αλλά και τον πάτο του μπολ με μια σπάτουλα (ιδιαίτερη προσοχή στον πάτο του μπολ γιατί εμένα μετά τα 2 λεπτά μου έμειναν κομμάτια στον πάτο που δεν τα είχα καθαρίσει με την μαρίζ ώστε να χτυπηθούν και αναγκάστηκα να το ξαναχτυπήσω για ακόμη 1 λεπτό... πάντως δεν έπαθε κάτι και η υφή του παρέμεινε μια χαρά!).
Προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού ή του πορτοκαλιού.
Τέλος, προσθέτουμε σε 3 δόσεις τα ασπράδια συνεχίζοντας το "χτύπημα" της ζύμης για 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 2 φόρμες μιας χρήσεως των 20 εκατοστών και αδειάζουμε τη ζύμη.
Ψήνουμε τα κέικ για 40-45 λεπτά περίπου και, φυσικά, το δοκιμάζουμε με τη λάμα ενός μαχαιριού ή με ένα ξυλάκι για σουβλάκια εάν έχει ψηθεί μέχρι το κέντρο του.
Το αφήνουμε στη φόρμα για 10 λεπτά, ακόμη και το μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσει.
Το ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με άχνη και μόλις το κόψουμε και το δοκιμάσουμε συνειδητοποιούμ6ε το μεγαλείο του... αφράτο, μυρωδάτο και ταυτόχρονα αέρινο και βελούδινο με ένα άσπρο χρώμα που σε ξαφνιάζει και σου φέρνει στο μυαλό... κατάλευκες, πανέμορφες πριγκίπισσες των παραμυθιών, τρυφερές και εύθραυστες
Για το γλάσο
300 γραμ. λευκή σοκολάτα
1/2 κούπα άχνη ζάχαρη
100 γραμ. κρέμα γάλακτος
Για το γλάσο
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο. Αρχικά λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί, έπειτα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την άχνη και χτυπάμε με το μίξερ για να αφρατέψει. Αφού κρυώσει η βασιλόπιτα, την ραντίζουμε με το κονιάκ και απλώνουμε το γλάσο.