Ψωμί 🍞🍞🍞 γαστρας


1 κιλό αλεύρι (ή 800 γρ απλό και 200 κίτρινο αλεύρι σκληρου σίτου ή 200 γρ καλαμποκάλευρο)
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
20 γρ ζάχαρη
20 γρ αλάτι
50 γρ ελαιόλαδο
720 γρ χλιαρό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύω όλα τα υλικά σε Μπολ που κλείνει με μια μαριζ ή ξύλινη κουτάλα, η ζυμη θα είναι κολλωδες σκεπάζω με το καπάκι και το βάζω ψυγείο για 12 ώρες
Την επόμενη ανάβω τον φουρνο στους 250 βαθμους (αν είναι πολυ δυνατός στους 230) στις αντιστάσεις, βάζω την γάστρα σκεπασμένη να κάψει καλά
Βγάζω την ζυμη από το ψυγείο βάζω λίγο αλευρι στον παγκο μου ρίχνω την ζυμη την πλαθω ελαφρά όχι ζύμωμα, την χωρίζω σε καρβέλια ή αν θέλετε 1 μεγάλη φραντζόλα, το κάθε κομμάτι ζύμης το κάνω απλά διπλώματα από έξω προς τα μέσα, αφού κάνω αυτό τα αφήνω στον παγκο με τα διπλώματα προς τα κάτω τα σκεπάζω με πετσετα κουζίνας
Όταν ζεσταθεί η γάστρα την βγάζω
γρήγορα από τον φουρνο και βάζω το καρβέλι με τα διπλώματα προς τα πανω αυτήν την φορά σκεπάζω και ψήνω για 30 λεπτά σ αυτούς τους βαθμούς, μετά βγάζω το καπάκι κατεβάζω στους 200 και ψήνω για άλλα 30 λεπτά

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χαλβάς στο φούρνο Κυπριακός

ΚΕΪΚ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ