ΧΑΛΑΧ"ΕΒΡΑΪΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ"

 

 
Παραδοσιακό εβραϊκό γλυκό ψωμί που τρώγεται τις γιορτές και το Σάββατο. Σύμφωνα με την εβραϊκή θρησκευτική πίστη συμβολίζει το μάννα που έπεσε από τον ουρανό όταν οι Ισραηλίτες περιπλανήθηκαν στην έρημο μετά την έξοδο από την Αίγυπτο
 
 Για τη ζύμη
1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
    1/4 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
    2 μεγάλα αυγά
    1 κρόκο από μεγάλο αυγό
    3 – 3 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    2 1/4 κουτ.γλυκ. ξηρή μαγιά
    1 1/4 κουτ.γλυκ. αλάτι  

Για το γλάσο

    1 ασπράδι από μεγάλο αυγό
    2 κουτ.γλυκ. νερό
    1 κουτ.γλυκ. σουσάμι ή παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Φτιάχνετε τη ζύμη: Ρίχνετε σε ένα μπολ το νερό, το καλαμποκέλαιο, τα αυγά, και τον κρόκο αυγού σε ένα μπολ και τα χτυπάτε με τον αυγοδάρτη.
2. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ 3 φλιτζάνια αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, και το αλάτι σε ένα μίξερ. Προσθέτετε το μείγμα νερού και ανακατεύετε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι η ζύμη να αποκτήσει συνοχή, περίπου 2 λεπτά.
3. Συνεχίζετε να ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να είναι απαλή και ελαστική, περίπου 8 λεπτά. Εάν μετά από 4 λεπτά ζυμώματος η ζύμη δεν έχει την κατάλληλη συνοχή προσθέτετε κουταλιά – κουταλιά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου αλλά να κολλάει στον πάτο.
4. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο μπολ και τη ζυμώνετε με τα χέρια σας για να σχηματίσετε μια λεία, στρογγυλή μπάλα. 
Τοποθετείτε την μπάλα της ζύμης σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ και καλύπτετε με μεμβράνη. 

Την αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε 1 με 1 ½ ώρα.
5. Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί. Αδειάζεται τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζετε σε 3 κομμάτια,. Ανοίγεται το κάθε κομμάτι σε φύλλο. Το αλείφεται με μερέντα και το πασπαλίζεται με κροκαν ..καραμελάκια κτλ

6.Τυλίγεται το κάθε φύλλο σε ρολό Τα τοποθετείτε με την άκρη προς τα κάτω στις μακρόστενες φόρμες

7. Φτιάχνετε το γλάσο . Χτυπάτε σε ένα μικρό μπολ με ένα πιρούνι το ασπράδι αυγού με το νερό. Μεταφέρετε τη μεγαλύτερο πλεξίδα στο ταψί που έχετε προετοιμάσει και αλείφετε την επιφάνειά της με γλάσο με την βοήθεια ενός πινέλου. 

Σκεπάζετε το ταψί με μεμβράνη που έχετε λαδώσει ελαφρά και αφήνετε το challah να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα. Το challah έχει φουσκώσει όταν το πιέζετε ελαφρά με το δάχτυλό σας και η ζύμη επανέρχεται στο αρχικό της μέγεθος.
8. Αλείφετε την επιφάνεια του challah με το υπόλοιπο μείγμα του ασπραδιού και το πασπαλίζετε με το σουσάμι, ή αμύγδαλο φιλέ.  Ψήνετε στην προτελευταία σχάρα του φούρνου, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει, περίπου 30 με 40 λεπτά. Στα μισά του ψησίματος περιστρέφετε το ταψί.
9. Βγάζετε το challah από το φούρνο το αφήνετε να κρυώσει στο ταψί για 15 λεπτά, στη συνέχεια, το μεταφέρετε σε μια σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου 2 ώρες, πριν από το σερβίρισμα.

 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χαλβάς στο φούρνο Κυπριακός

ΚΕΪΚ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ