Ταχινόπιτες τυλιχτές Κυπριακές 🇨🇾
Συνταγή της Chryso Lefou
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη4 φλ. (640γρ.) αλεύρι Χωριάτικο
1 κουταλάκι (8γρ.) αλάτι
1 κουταλάκι (7γρ.) ζάχαρη
1 κοφτό κουταλάκι (2γρ.) κανέλα
1 κουταλιά (7γρ.) μαγιά
2 κουταλιές (20ml) ξύδι
½ φλ.(120ml) σπορέλαιο
½ φλ. (140ml) φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
3/4 φλ. (200ml) χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
1 1/3 φλ. (300γρ.) ταχίνι
1/2 φλ. (120γρ.) ζάχαρη
1 φλ. (165γρ.) καστανή ζάχαρη
1 ½ κουταλάκι (8γρ.) κανέλα
2 κουταλιές (50ml) μέλι
2/3 φλ. (80γρ.) καρυδόψιχα χοντροαλεμένη
Για το σιρόπι
½ φλ. (130γρ.) ζάχαρη
½ φλ.(125ml) νερό
1 ξυλάκι κανέλα
Για το ταψί
4 κουταλιές (45γρ.) ταχίνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα μπολ βάζατε όλα τα υλικά για την ζύμη Κ ζυμωνετε. Το νερό το βάζετε τελευταίο Γιατί μπορεί να μην το πάρει όλο. Σκεπάζετε και το αφήνετε να φουσκώσει για 1 με 11/2 ωρα.
Ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης εκτός από την καρυδόψιχα.
Αφού φουσκώσει η ζύμη πασπαλίζετε τον πάγκο με αλεύρι και ανοίγετε το ζυμάρι σε ένα μεγάλο φύλλο 40×50 εκ.
Αλείφετε την επιφάνεια με την γέμιση και πασπαλίζετε με την τριμμένη καρυδοψιχα.
Παίρνετε την πάνω και κάτω πλευρά του φύλλου και τις διπλώνετε μέχρι τη μέση, (όπως το δίπλωμα ενός φακέλου).
Προσοχή, να αγγίζει 3-4 εκατοστά η μία άκρια πάνω στην άλλη για να μην ανοίξει το φύλλο . Ανοίγετε τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο με διαστάσεις 28×48 και πάχος 1/5 εκ .
kόβετε 8 λωρίδες 6 εκ την κάθε μία . Στριφογυρίζετε τις λωρίδες κρατώντας τις δύο άκρες και γυρίζοντάς τις προς την αντίθετη πλευρά . Παίρνετε τη μία λωρίδα και στερενετε τη μία άκρη της κάτω από τον αντίχειρα του δεξιού σας χεριού.
Κάνετε ένα κύκλο πάνω από την παλάμη σας και μετά φέρνεται τη ζύμη σταυρωτά πάνω από την άλλη. Στερεώνετε τις άκρες από κάτω πιέζοντας τις. Αν σας κοπεί η ζύμη την ξαναενώννετε. Αν χυθεί λίγη γέμιση έξω, θα γίνουν πιο τραγανές. Αλείφετε ένα ταψί 30εκ. με το ταχίνι και βάζετε μέσα τις ταχινόπιτες. Σκεπάζετε με πετσέτα και αφήνετε στην άκρη για 1 ώρα να φουσκώσουν.
Για το σιρόπι: βάζετε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Το αφήνετε να κρυώσει. Τις Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°c για 40 λεπτά. Τις αλείφετε με το κρύο σιρόπι