ΝΗΣΤΗΣΙΜΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ
ΥΛΙΚΑ για το προζύμι
100 γρ.αλευρι για τσουρέκια100ml χλιαρό νερό
100 γρ.μαγια νωπή
1 κσ ζάχαρη
Υλικά ζύμης
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια 300 γρ.ζαχαρη
250 ml ηλιέλαιο
200 ml Χυμό πορτοκάλι 🍊
20 γρ.ξυσμα πορτοκαλιού 150ml χλιαρό νερό
10 γρ.μαχλεπι
10 γρ.κακουλε
1/2 κουταλάκι σκόνη μαστίχας
10 γρ αλάτι
Εκτέλεσης
Φτιάχνουμε το προζύμι
Ξεκινάμε φτιάχνοντας το προζύμι και σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό και σπάμε σε πολύ μικρά κομμάτια την νωπή μαγιά
Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως
Προσθέτουμε το 1 κτσ ζάχαρη και τα 100 γρ αλεύρι.
Κάνουμε τον φούρνο στόφα(ανοίγουμε για 1 λεπτό τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 100 c και μετά από 1 λεπτό κλείνουμε τον φούρνο και βάζουμε μέσα το προζύμι να ενεργοποιηθεί).
Όσο περιμένουμε να ενεργοποιηθεί το προζύμι παίρνουμε μία λεκάνη και ρίχνουμε τα μυρωδικά το αλέυρι , προσθέτουμε την ζάχαρη το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού το σπορελαιο και το προζύμι και ζυμώνουμε για 3-4 λεπτά και έπειτα την διπλώνουμε για Αλλά 3'-4'.
Κάνουμε στόφα τον φούρνο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 1/2 ώρα
Αφού έχει φουσκώσει κόβουμε την ζύμη σε 2 μπάλες.
Ανοίγουμε με έναν πλάστη ένα φύλλο σε μέγεθος 50x60 εκ. και φέρνουμε τη μεγάλη πλευρά μπροστά μας.
Αλείφουμε με βούτυρο
Κάνουμε στόφα τον φούρνο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 1/2 ώρα
Αφού έχει φουσκώσει κόβουμε την ζύμη σε 2 μπάλες.
Ανοίγουμε με έναν πλάστη ένα φύλλο σε μέγεθος 50x60 εκ. και φέρνουμε τη μεγάλη πλευρά μπροστά μας.
Αλείφουμε με βούτυρο
Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια την κουβερτούρα και καρύδι ψιλοκομμένο και τυλίγουμε σε ρολό από τη μεγάλη πλευρά.
Κόβουμε στη μέση κατά μήκος το ρολό κρατώντας τη μια άκρη χωρίς να την κόψουμε ώστε να έχουμε δυο λωρίδες.
Πλέκουμε τις λωρίδες, τυλίγουμε σε στεφάνι και βάζουμε σε βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα για κέικ 27 εκ. με τρύπα.
Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει 30 λεπτά.
Πλέκουμε τις λωρίδες, τυλίγουμε σε στεφάνι και βάζουμε σε βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα για κέικ 27 εκ. με τρύπα.
Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC στον αέρα.
Ψήνουμε τα τσουρέκια για 40-50 λεπτά
Ψήνουμε τα τσουρέκια για 40-50 λεπτά





