Αφρατα νηστίσιμα τσουρέκια

 

Για το Προζύμι :

• 100 γρ αλεύρι για τσουρέκι
• 50 γρ νωπή μαγιά
• 1 κτσ ζάχαρη
• 150 γρ γάλα αμυγδάλου
Για τη ζύμη:
• 850 γρ αλεύρι για τσουρέκι
• 280 γρ ζάχαρη
• 200 γρ μαργαρίνη
• 200 γρ γάλα αμυγδάλου
• 50 γρ χυμό πορτοκάλι
• 2 βανιλίνες
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 2 γρ μαστίχα(5 δάκρυα)
• 2 κτγ μαχλέπι
Για το άλειμμα:
• Γάλα αμυγδάλου
• Φιλέ αμυγδάλου
Ταψί 25χ35 εκ.
Εκτέλεση
• Ξεκινάμε φτιάχνοντας το προζύμι και σε ένα μπολ ρίχνουμε 150 γρ γάλα αμυγδάλου και σπάμε σε πολύ μικρά κομμάτια 50 γρ νωπή μαγιά
• Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως
• Προσθέτουμε το 1 κτσ ζάχαρη και τα 100 γρ αλεύρι για τσουρέκι.
• Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθούν όλοι οι σβόλοι.
• Κάνουμε τον φούρνο στόφα(ανοίγουμε για 1 λεπτό τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 100 c και μετά από 1 λεπτό κλείνουμε τον φούρνο και βάζουμε μέσα το προζύμι να ενεργοποιηθεί).
• Όσο περιμένουμε να ενεργοποιηθεί το προζύμι παίρνουμε έναν πολυκόφτη και ρίχνουμε 2 γρ. μαστίχα, την μισή ζάχαρη(140 γρ), 2 βανιλίνες, 2 κτγ μαχλέπι και τα σπάμε πολύ καλά να γίνουν τελείως σκόνη
• Παίρνουμε το μπολ από το μίξερ και ρίχνουμε τα μυρωδικά
• Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (140 γρ), 200 γρ γάλα αμυγδάλου , το ξύσμα πορτοκαλιού και 50 γρ χυμό πορτοκάλι
• Προσθέτουμε και το προζύμι και το βάζουμε στο μίξερ για 3-4 λεπτά
• Ρίχνουμε το μισό αλεύρι για τσουρέκι(425 γρ)και ανακατεύουμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα
• Κόβουμε 200 γρ μαργαρίνη σε κομματάκια και ρίχνουμε ένα ένα μέσα στο μίξερ σε μεσαία ταχύτητα
• Αφού ρίξουμε όλη την μαργαρίνη και έχει ενσωματωθεί προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι για τσουρέκι(425 γρ)σιγά σιγά
• Αφού το ρίξουμε όλο χτυπάμε πολύ καλά σε δυνατή ταχύτητα για 10 με 15 λεπτά
• Μετά από 15 λεπτά κοιτάμε την ζύμη να μην σκίζεται όταν την τραβάμε
• Αν σκίζεται συνεχίζουμε να χτυπάμε για ακόμα 5 λεπτά
• Βγάζουμε την ζύμη από το μίξερ και αφού την πλάσουμε στον πάγκο σε μια μπάλα την βάζουμε σε ένα μπολ με μεμβράνη
• Κάνουμε στόφα τον φούρνο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 1/2 ώρα
• Αφού έχει φουσκώσει κόβουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια των 300 γρ
• Ανοίγουμε ένα ένα τα μπαλάκια σε φυτίλια και τα πλάθουμε σε πλεξούδες
• Κάνουμε το πρώτο τσουρέκι και το βάζουμε με μια λαδόκολλα σε ένα πυρέξ 25χ35 εκ
• Το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη μέχρι να πλάσουμε και το δεύτερο
• Βάζουμε και το δεύτερο ακριβώς δίπλα να είναι στριμωχτά και στην μέση σηκώνουμε την λαδόκολλα για να τα χωρίζει
• Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μέχρι να φουσκώσουν
• Τα αλείφουμε με γάλα αμυγδάλου και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 45-50 λεπτά στους 190 c


• Μόλις ψηθούν τα αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστούν και στην συνέχεια τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΕΪΚ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

Χαλβάς στο φούρνο Κυπριακός