Ζουμερή Τούρτα Πορτοκάλι

 

Υλικά

Παντεσπάνι (διάμετρος 22-24 cm):

• 6 αυγά

• 160 γρ ζάχαρη

• 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ

• 50 ml. λάδι σπορέλαιο

• 80 ml. ζεστό γάλα

• 1 πρέζα αλάτι

• βανιλλίνη

Σιρόπι:

• 200 μλ. νερό

• 200 γρ. ζάχαρης

• φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού

• αλκοολούχο ποτό (προαιρετικά)

Κρέμα Πορτοκαλιού

• 500μλ.(2 κουπ.) φρέσκο ​​χυμό πορτοκάλι

• 60 γρ. κορν φλάουρ

• 120 γρ. ζάχαρη

• 4 κρόκους

• 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

• 2-3 κ.σ μαρμελάδα πορτοκαλιού 

• 100 γρ. βούτυρο

• 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

• 1 πρέζα αλάτι

 ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

125ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55% περιεκτικότητα σε κακάο)

20ml λικέρ πορτοκαλιού

225ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά), χτυπημένη σε σαντιγί

ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΛΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

300ml χυμό πορτοκαλιού φρέσκο

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

10 γρ. φύλλα ζελατίνης

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά 7-10 λεπτά. Προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι και το γάλα,ξύσμα πορτοκαλιού. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο λίγο ανακατεύοντας με μία σπάτουλα σιλικόνης προσεκτικά να μην φύγει ο αέρας που δημιουργήθηκε.

Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα διάμετρος 22-24 εκ. στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και το ψήνουμε σε αντιστάσεις,σε προθερμασμένο φούρνο, στους 165 ο, στην τελευταία σχάρα για 40 - 45 λεπτά.Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι πάνω σε σχάρα. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε εκεί το παντεσπάνι μέχρι να κρυώσει.

Αφού κρυώσει πολύ καλά, τυλίξτε το σε μεμβράνη τροφίμων και βάλτο στο ψυγείο. Το παντεσπάνι πρέπει να σταθεί για μια νύχτα να στεγνώσει καλά. Έτσι κόβεται πολύ πιο εύκολα και απορροφάει πιο σωστά το σιρόπι του. Με τον τρόπο αυτό το παντεσπάνι δεν λασπώνει στο σιρόπιασμα. Για να κόψεις το παντεσπάνι σε φέτες, χρειάζεσαι μεγάλο μαχαίρι με μακριά οδοντωτή μύτη.

Κρέμα Πορτοκαλιού:

Ανακατεύουμε όλα μαζί το κορν φλάουρ,ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι.Βάζουμε το μείγμα στα κροκαδια και χτυπήστε τα όλα μαζί να ενωθούν.Ζεστάνετε το χυμό ωσ το σημείο βρασμού και ρίξτε τον,ανακατεύοντας ζωηρά,μέσα στην κατσαρόλα.Βράστε την κρέμα σε χαμηλήφωτιά ανακατεύοντας συνεχώς,ώσπου να πήξει.Κατεβάστε την από τη φωτιά,ρίξστε κι ανακατέψτε το ξύσμα την μαρμελαδα και το βούτυρο.

Αφήστε την κρέμα να κρυώσει εντελώς κι ανακατέψτε μέσα σ΄αυτή σαντιγύ.

µους σοκολάτας. 

Ρίξτε τα 225ml κρέµα γάλακτος στον κάδο του µίξερ και χτυπήστε τα µε το εξάρτηµα σύρµα σε µέτρια ταχύτητα µέχρι να έχετε µια ελαφριά σαντιγί. Αποσύρετε από το µίξερ και διατηρήστε τη στο ψυγείο. Αδειάστε τα 125ml κρέµα γάλακτος και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετήστε το σε µέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς µε αυγοδάρτη µέχρι να πάρουν βράση. Βάλτε τη σοκολάτα σε µπολ κατάλληλο για φούρνο µικροκυµάτων και µισολιώστε τη σε χαµηλή ισχύ. Κατόπιν ρίξτε στη σοκολάτα το µείγµα της κατσαρόλας και ανακατέψτε µε σπάτουλα σιλικόνης µέχρι να οµογενοποιηθούν. Προσθέστε και το λικέρ, ανακατέψτε και αφήστε το µείγµα να γίνει χλιαρό (35 °C). Στη συνέχεια προσθέστε και τη σαντιγί αναµειγνύοντας µε κυκλικές κινήσεις µε τη βοήθεια µιας σπάτουλας σιλικόνης, ώσπου το µείγµα να οµογενοποιηθεί πλήρως.

ζελέ πορτοκαλιού. 

Βάλτε τα φύλλα ζελατίνης να παγώσουν σε ένα µπολ µε κρύο νερό για 15΄. Ρίξτε 100ml χυµό πορτοκαλιού σε µια µεσαία κατσαρόλα να πάρουν µια βράση µαζί µε τη ζάχαρη. Μόλις βράσουν, αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέστε το ξύσµα και έπειτα τα φύλλα ζελατίνης, αφού τα στραγγίσετε καλά µε τα χέρια σας. Ανακατέψτε καλά µε αυγοδάρτη να διαλυθούν και προσθέστε και τον υπόλοιπο χυµό πορτοκαλιού (200ml). Αφήστε το ζελέ να κρυώσει σε θερµοκρασία δωµατίου.

Χωρίστε το παντεσπάνι σε δύο κομμάτια. 

Σιροπιάστε το πρώτο κομμάτι, απλώνετε την κρέμα Πορτοκαλιού. Τοποθετήστε το δεύτερο παντεσπάνι σιροπιάστε κ απλώστε τη μους σοκολάτα!

Χτυπήστε 500ml κρέμα γάλακτος ρίξτε λίγη μαρμελάδα κ πορτοκάλι χρώμα.

Καλύψτε την τούρτα!

Κάνετε ροζετες γύρο από την τούρτα για να μην τρεξει το ζελέ! 

Ρίχνετε το ζελέ και γαρνίρετε με φέτες πορτοκαλιού. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΕΪΚ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

Χαλβάς στο φούρνο Κυπριακός